Argish, en utstilling fra Taimyr

My granny smokes a pipe

10.10. - 29.11.2014

Utstillingen egner seg svært godt både for skoler, barnehager og kunstinteresserte på alle nivå. Visning kan avtales og er gratis for skoler og barnehager, i tillegg har vi annonserte visninger. Dette er en salgsutstilling.

Beginning_424x212.jpg  My granny smokes a pipe_300x212.jpg

   Beginning                                                                                            My granny smokes a pipe

Samtidsmuseet viser to utstillinger med kunstnere og kunsthåndverk fra Taimyrhalvøya nordvest i Russland. I galleriet vises hovedutstillingen,  Argish (nomadisk flytting), et bestillingsverk av kunstnerparet Julia (Altai) og Eugene (Dolgan) Porotov. I foajeen og kafeen vises bilder i skinn, av kunsthåndverker og storyteller Vasilij Batagaj (Dolgan).

 

Utstillingen Argish består av 20 bilder på 5 serier.

 

Porotov er opptatt av polarområder der levemåter og kultur tilpasses ekstreme forhold og sameksistens mellom mennesker og dyr er uten grenser.  Bildene er inspirert av, gjenspeiler og formidler viktige deler dolganfolkets kulturarv. Motivene er fra livet på tundraen, mytiske fortellinger, realistiske legender og åndelige forestillinger om livets sirkel, om gjenfødelse og ritualer. Temaene årstider og det nordlige menneskets livsepoker binder seriene sammen.

 

Lager verkene i lag
Ekteparet Porotov lager alle sine verk ilag og liker å benytte ulike framstillingsmåter.Fire av seriene er i akryl og en i brilliant blandede medier og illusjoner av denne teknikken. Kunstspråket er naturalistisk, nesten dokumentarisk grafisk. Koloristiske løsninger, teknisk fra i fine linjer til store fargefelt og måten utstillingen er satt sammen, bidrar til nesten realistiske opplevelser, samtidig som den gir rom for assosiasjoner og forestillinger.

 

Raven steeling the sun_300x212.jpg          Spirit of the white shaman_300x209.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Raven steeling the sun                                                                                                           Spirit of a white shaman

 

I Argish finner vi motiv fra livet på tundraen fremstilt som stemningsfulle stillbilder.

I Totemer portretteres gjennom en konsentrert bevissthet om naturen, skjønnhet og mystikk, en majestetisk verden av dyr og fugler.

Rovduga (garvet reinskinn), en poetisk forbindelse mellom mennesket, naturen og universet der mytiske legender fortelles på reinskinn.

I Legender er dialog, som bevegelse fram og tilbake mellom den evige tilbakekomsten til seg selv, egen identitet og forfedrenes minne tema. I bildene reflekteres dolganfolkets drakthistorie.

I triptykonet Boplass representeres reisen, menneskets skjebne og åndenes beskyttelse.

 Triptyk, venstre del_149x200.jpg  Triptyk, midtdel_227x200.jpg  Triptyk, høyre del_145x200.jpg

Vi er stolte av å presentere utstillingen Argish. Utstillingene er en del av et 3- årig samarbeidsprosjekt, Urfolks kunst og kulturuttrykk i Nordområdene. Senter for nordlige folk ved Samtidsmuseet er en arena for visning av urfolks kunst med utgangspunkt i utfordringer og muligheter innenfor kulturellt mangfold og urfolks rolle i dagens samfunn. Dette prosjektet er et av flere bidrag til framtidas diskurs knyttet til urfolkskunst.