Idar Kristiansen (1932-1985) - Utstilling 6. mai - 25. august

Idar høsten 1984 Olderdalen foto av Torgrim Rath Olsen

"Mitt liv er en serie anekdoter, sammensatt av en rekke små hendelser", sa Idar Kristiansen. Bli kjent med Kristiansen kunstnerliv og mangesidige talenter.

 


  1 / 40 
 
Utstilling, foto Lisa Vangen.jpg 
Utstilling, foto Lisa Vangen.jpg
 


Den kvenske og samiske kulturen, og kjærligheten til hjemtraktene preger forfatterskapet til Idar Kristiansen fra Kåfjord. Hans debutbok Sanger fra en tundra (1957) ble godt mottatt av anmelderne i norsk presse. Diktene slår an tonen for det framtidige forfatterskapet med fokus på natur, folk og kultur på Nordkalotten. 1970 kom Korstog mot Kautokeino, en dokumentarroman av samenes opprør mot øvrighet og sosial urettferdighet. Opprøret kulminerte i et blodig religiøst oppgjør i Kautokeino høsten 1852. Hovedverket i Kristiansens forfatterskap er det romanserien Kornet og fiskene i fire bind, med utgangspunkt i den finske utvandringen til Finnmark og Nord-Troms i siste halvdel av 1800-tallet grunnet. Serien vakte både stor begeistring og intens debatt i sin samtid. For de to første bøkene i serien – Svanevinger i nord (1978) og Den salte åkeren (1979) – fikk han Aschehoug-prisen i 1980, og samme år ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris 1981 for Stiene fører til havet (1980). 

I utstillingen møter vi i tillegg maleren, lyrikeren, læreren, journalisten og samfunnsdebattanten. Idar Kristiansen var en produktiv, engasjert og mangesidig kunster. En mann med mye på hjertet.

Utstillingen står på Senter for nordlige folk fra 6. mai - 25. august, med unntak av Riddu-uka.

​På nettportalen nordligefolk.no er det laget en bred digital presentasjon av Idar Kristiansen

Her kan du lese mer om hans bøker, høre kåseri og dikt, se hans malerier med mer.

Utstillingen er er laget av Senter for nordlige folk, Troms fylkesbibliotek, Nord-Troms museum og Halti kvenkultursenter, og er støttet av Norsk kulturråd, Fritt ord, Troms fylkeskommune og Kåfjord kommune.

Kom og bli bedre kjent med Kåfjordkunstneren, som i mai 2017 ville blitt 85 år.

Velkommen!

 

Foto: Torgrim Rath Olsen