Samefolkets dag i Kåfjord: Feiring fra morgen til kveld

Barn med flagg

Markering av Lyngenkofta med åpning av startutstilling, konsert med Arvvas, fortellerstund, film, uteleker, lokal samisk mat. I Kåfjord blir det feiring av Samefolkets dag fra morgen til kveld. Ordfører oppfordrer flest mulig til å delta.

- I Kåfjords offisielle markering blir det noe for enhver, sier ordfører Bjørn Inge Mo. 

Han vil spesielt trekke frem åpningen av startutstillinga til Lyngenkofta: - Det er 25 år siden kofta ble rekonstruert og det er flott at vi nå markerer hvor viktig arbeid som ble gjort da og gjøres i dag for å bevare kofta, sier Mo som gleder seg til markeringen 6. februar på Senter for nordlige folk i Manndalen.

- I år blir det spesielt bra program, sier senterleder Mona Solbakk ved Senter for nordlige folk.

På dagtid blir det markering for skoler og barnehager. Det begynner med flaggheising og synging av Samefolkets sang, deretter blir det fortellerstund med forfatter Aino Hivand, visning av filmen Joikefeber og uteleker. På ettermiddagen åpner den offisielle markeringen av Samefolkets dag i Kåfjord med blant annet Kåfjord koret, tale for dagen, åpning av kofteutstilling og konsert med Arvvas.

Arvvas konsert og kofteutstilling 
- Vi er veldig glad for at den nye samiske gruppa Arvvas kommer til Kåfjord på selve Samefolkets dag, sier Solbakk. Arvvas er et nytt musikalsk samarbeid som består av to kritikerroste musikere; joikeren Sara Marielle Gaup Beaska og bassisten og sangeren Steinar Raknes. Musikken deres er inspirert av joik og americana. Sara Marielle er kjent for å blande den gamle joikestilen med moderne sjangre. Steinar Raknes er en av Norges fremste jazzbassister, vokalister og låtskrivere.

- Nå er det også tid for å feire Lyngenkofta som ble rekonstruert for 25 år siden og tatt i bruk etter å ha vært ute av bruk i lang tid, sier Solbakk.  Vi åpner kofteutstillinga Álgu, som viser begynnelsen på Lyngenkofta og som samtidig vil være starten for markeringa av kofta. På åpninga vil vi høre den spesielle historien om hvordan man fant informasjon om kofta i en kjeller i Oslo.

 

Offisielt program Samefolkets dag – 6. februar, Senter for nordlige folk:

17.30     Salg av lokal samisk mat, kaffe/te, kaker. Taekwondogruppa står for kafeen.  
18.00     Samefolkets sang ved Kåfjordkoret
18.15     Tale for dagen: Karoline Tveitnes Trollvik, leder for Riddu Riđđu-festivalen
19.00     Åpning av utstillinga ÁLGU, om starten til den rekonstruerte Lyngenkofta for ca. 25 år siden. 
20.00     Konsert med Arvvas

 

Merk! Ettermiddagsarrangementet er åpent for alle og det er fri inngang. 

 

Det er Kåfjord kommune, Senter for nordlige folk, Samisk språksenter, Samisk bibliotektjeneste og Riddu Riđđu som arrangerer Samefolkets dag i lag. 

 

Bures boahtin / Velkommen!