Syv lokale damer med syv sorter

Oliva Nilsen med brødbakst

Fotoutstilling og bok

Fotoutstillinga og boka Syv sorter ble lansert på senteret lørdag 8. november, fra kl. 12.00. Sju kvinner fra Kåfjorddalen, Manndalen og Skibotn har delt av sin kunnskap og bidratt til den vakre kokeboka: «Syv Sorter – historier fra kjøkkenbenken». Alle sju var på åpen dag hvor flere av dem også serverte lokal mat fra boka.

Velkommen til oss_300x440.pngKjøp boka på nett: Syv sorter fra Sáve design

 

Lørdag 8. november ble utstillinga og boka SYV SORTER – historier fra kjøkkenbenken lansert. Boka er en slags kokebok hvor oppskrifter fra lokale matretter blir presentert. Kvinner fra Kåfjorddalen, Skardalen, Manndalen og Skibotn er med i boka.

Utstillinga står til 31. januar på senteret. Først i kafeområdet og fra desember i utstillingslokalene i galleriet. 

 

- Nord-Troms har en rik mattradisjon og mange “gamle kjerringer” med en enorm kunnskap om disse mattradisjonene, forteller forfatter Reni Wright. Historiene rundt både selve maten og kvinne-miljøet fra den gang de var unge og hadde ansvar for å brødfø sin familie er en viktig del av dagliglivets historie. Dagliglivet, som også blir kalt “det lille livet”, forblir ofte udokumentert.

 

Oppslag i medier:
Syv kvinner om "Syv sorter" - Framtid i nord

Livet i de gamle små kjøkken - NRK Sápmi
 

 

 

Program for Syv Sorter - lørdag 8. november:

kl. 12.00 Salg av lokal mat fra boka:
blodpannekaker, ost, brød og rognbollsuppe. Noen av de som er med i boka lager mat fra boka, som det også blir anledning til å kjøpe.
kl. 14.00 Boklansering:
Alle kvinnene som har vært med kommer til lanseringen, sammen med fotograf og forfatter Reni Wright. De som er med i boka: Elise Solberg fra Kåfjorddalen, Ruth Larsen og Eliva Henriksen fra Skardalen, Mary Pedersen fra Skibotn, Magna Andersen, Oliva Nilsen, Bjørg Fossli fra Manndalen.

 

Årets julegave
Senter for nordlige folk har i samarbeid med antropolog og fotograf Reni Wright forsøkt å dokumentere historier og kunnskap fra dagliglivet. Resultatet av dette samarbeidet, boken Syv sorter blir presentert på åpen lørdag arrangementet på senteret 8. november.

- Boka er utvilsomt årets julegave, sier senterleder Mona Solbakk. Den vakre boka Syv sorter inviterer leseren inn til forskjellige kvinner, forskjellige kjøkken, og dermed også forskjellige livsverdener, med sine matretter og historier.

 

Boklansering, utstillingsåpning, mat og marked
Lørdag 8. november blir det anledning å kjøpe boka og se utstillingen.  Alle kvinnene som har vært med kommer til happeningen, og noen av dem lager mat fra boka, som det også blir anledning til å kjøpe. Det vil blant annet bli servert blodpannekaker, ost, brød og rognbollsuppe.

 

Dette prosjektet bygger oppom Samtidsmuseet for nordlige folk og Senter for nordlige folk sin målsetting om dokumentasjon og synliggjøring av sjøsamisk kvinnehistorie, og er støttet av Kåfjord kommune, Norsk kulturråd og Sametinget.

Prosjekts delmål har vært å jobbe med kulturminnevern på en kunstnerisk måte. Inspirasjonen til prosjektet er hentet både fra dokumentar- og kunstfoto sjangeren. Den konseptuelle inspirasjonskilden er det suksessfulle kunstprosjektet «Karen magazine» fra England, hvor kunstneren har vært hjemme hos folk og samlet historier «made out of the ordinary», eller det «lille livet». Kvinnehistoriene fra kjøkkenkroken er slike «små historier».