Teater 7. februar: Snøfrid

Snøfrid hb

Den norske kongen Harald, som senere ble kjent som "Hårfagre", ble så besatt av kjærlighet til den vakre samekvinnen Snøfrid at han forsømte sin kongelige plikt, giftet seg med henne og bosatte seg hos samene.

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš viser forestillingen Snøfrid, som er en dramatisk fortelling om maktkamp, intriger og kjærligheten kraft.

Snøfrid Svåsedatter var samekvinnen som gifta seg med Harald Hårfagre før han ble mannen som samlet landet til ett rike. Ho var så vakker at kongen glemte alt annet og forsømte sine plikter. De fikk fire barn sammen før Snøfrid døde og Harald gled inn i en psykose. 

Snøfrid var like vakker død, som da ho levde, og derfor ble ho liggende på likstrå i heile tre år. Hårfagre var sikker på at ho kom til å våkne igjen.

“Snøfrid” er skrevet på bakgrunn av Snorres kongesagaer i Heimskringla. I et kapittel i "Harald Hårfagres saga" forteller Snorre om Haralds forhold til den unge samiske kvinnen Snøfrid som var datter til "den samiske konge" Svåse.

Dramatiker Arne Berggren har gjort denne historien til en dramatisk fortelling om maktkamp, intriger og kjærlighetens magiske kraft.

Dramatiker: Arne Berggren
Regi: Haukur J. Gunnarsson
Regiassistent og Koreograf: Elle Sofe Henriksen
Scenografer: Bård Torbjørnsen & Maja Von Hanno
Kostymedesign: Berit Marit Hætta
Lysdesign: Steinar Lohne
Komponist: Olav Johan Eira
Maske: Trude Sneve
Skuespillere: Ingá Márjá Sarre, Ánte Siri, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Egil Keskitalo, Mary Sarre, Anitta Suikkari, Anja Bongo

Forestillingen tekstes til sørsamisk og norsk.