Utstilling: ÁLGU - om Lyngenkoftas nye begynnelse

Første kvinnekofta

I år er det 20 år siden Lyngenkofta ble gjenfødt. Velkommen til utstillinga Álgu, som viser gjenfødselen av Lyngenkofta. Utstillinga står til 1. april.

kofta_kvadrat_300x321.jpgI 1995 ble Lyngenkofta slik vi kjenner den i dag formelt ferdigstilt, men arbeidet med gjenfødelsen starta mange år før. I 1989 ble de første versjonene eller prototypene av Lyngekofta sydd til åpningen av det første Sametinget. Utstillinga Álgu belyser begynnelsen til Lyngenkofta. 

 

De første koftene som ble sydd var til sametingsreprensentanter som ble valgt inn til det første Sametinget; Mary Mikalsen Trollvik og Lars Nilsen. Begge var representanter som kom fra Gáivuona sámesearvi som også var pådrivere og initiativtakere for gjenfødelsen av Lyngenkofta.

 

Kvinnekofta er utstilt i Álgu-utstillingen som ble åpnet på Samenes nasjonaldag, 6, februar på Samidsmuseet. Mannekofta eksisterer dessverre ikke lenger. Seks år etter at de første versjonene av Lyngenkofta ble sydd, ble kofta slik vi kjenner den i dag formelt godkjent. 

 

Til venstre er det bilde av den første versjonen av kvinnekofta som ble sydd. Denne ble sydd av Eva Britt Vars og Berit Sivertsen i 1989. Mary Mikalsen Trollvik eier kofta. 

 

På utstillinga inviterer vi dere inn til begynnelsen av gjenfødelsen av områdets kofte. Her vil man se et knippe av de første koftene som ble sydd. Ikke de første, men blant de første. 

 

Stor interesse for kofta

- To år etter at kofta ble formelt gjenfødt i 1995, var 200 kofter sydd, fortalte Lene Antonsen på åpninga av utstillinga. Antonsen var aktiv i gjenfødelsen av Lyngenkofta i lag med flere andre. Hun fant blant annet materiale i Etnografisk museum som dokumenterer koftebruken i området helt frem til slutten av 1800-tallet. 

 

Kofteutstillinga Álgu er starten på en lengre markering av Lyngenkofta ved senteret. 

 

Utstillingen står til 1. april. 

 

Foto: Ørjan Bertelsen

Åpning av kofteutstilling_600x399.jpg

Fra åpningen av utstillingen Álgu. Museumsleder Rita Lindvall forteller om bakgrunnen for kofteprosjektet. 

Kofteustilling 2_600x400.jpg
 
På utstillinga er luer og silbarahkka utstilt. Silbarahkka er brudepynt. Denne er lagd av Berit Sivertsen og er brukt ved flere anledninger. 
 
Kofteutst publikum_600x400.jpg

Mange var kommet for å se kofteustillinga som viser gjenfødelsen av Lyngenkofta som starta for over 25 år siden. 
Kofteutstilling_600x400[1].jpg

Her er miniutstillingen, som også er starten for markeringen av Lyngenkoftas 20 års jubileum.